Landelijk project 'Overal jezelf kunnen zijn' gestart in Lelystad

Landelijk project 'Overal jezelf kunnen zijn' gestart in Lelystad

Landelijk project 'Overal jezelf kunnen zijn' gestart in Lelystad

De eerste training van het landelijke project 'Overal jezelf kunnen zijn' is woensdag 18 december 2019 in Lelystad gehouden. Wethouder Peter Schot was aanwezig en trainde mee met de deelnemers.

Weerbaarheid vergroten

'Overal jezelf kunnen zijn' is een trainingsprogramma weerbaarheid en empowerment voor mensen die te maken krijgen met discriminatie en is een initiatief van Tijgertje LHBTI Krav Maga, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de joodse organisaties het CIDI en JMW. Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) organiseert dit project in Lelystad.

Kennismaking

De eerste training is in buurthuis de Krakeling in Atolplaza gestart met een kennismaking. Wethouder Schot benadrukte hierbij dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn, ongeacht geloof, kleur, seksuele gerichtheid of genderidentiteit en dat een weerbaarheidstraining heel veel voor iemand kan betekenen. Ook sprak hij zijn waardering uit voor het feit dat het project in Lelystad van start is gegaan, als eerste gemeente van Nederland.

Inhoud programma

Het programma bestaat uit (minimaal) 6 trainingsavonden, waarin wordt gewerkt aan sociale veiligheid door vaardigheden en strategie├źn te leren om veilig thuis te komen en je sterker en zekerder te voelen in de openbare ruimtes. Zo krijgen de deelnemers weer controle over hun eigen veiligheid. Dit gebeurt door het toepassen van het zelfverdedigingssysteem Krav Maga. Krav Maga bestaat niet alleen fysieke technieken, maar vooral ook mentale en sociale vaardigheden. Het programma is daarmee ook zeer geschikt voor mensen die niet meteen iets hebben met een activiteit als een zelfverdedigingssport. Deelnemers worden hiernaast ook getraind in hoe ze tactisch en inhoudelijk om kunnen gaan met kwetsende en/of discriminerend uitingen.

 

Dit project wordt gefinancierd door het Ministerie van Justitie & Veiligheid en zal na Lelystad worden uitgebreid naar andere gemeenten, waaronder Almere.